петък, 25 декември 2015 г.

Крем карамел с тиква


Крем карамел с тиква

 

 

Здравейте, кулинарчовци!
Крем карамел... Той е един от разпространените десерти, които всяка домакиня прави вкъщи. Имайки предвид, че съм сравнително нова в кулинарията, скоро пробвах за първи път да го комбинирам с кроасани. Вкусът беше на ниво. Замислих се с какво друго мога да го ''разкрася'' и реших, в духа на сезона - тиква.  

 

  • 1л прясно мляко
  • 6 яйца
  • 200гр захар за крема 
  • 200гр захар за карамела
  • есенция ванилия  
  • 1,5кг тиква


Като за начало вадим яйцата и млякото от хладилника, за да придобият стайна температура. Обелена и нарязана на кубчета тиква, се сварява като в тенджера се сипва малко вода, на половината на тиквата, защото тя пуска после собствена, 3-4 с.л. мед и канела на вкус. 

След като тиквата се свари карамелизираме захарта. Аз го правя директно в тавата, в която пека крем карамела. Тиквата се разпределя равномерно върху карамела. За крема, до скоро използвах миксер и все ставаше на шупли, но започнах да използвам само вилица за смесване на съставките и се получи много добре. Яйцата със захарта се разбиват с вилицата, след което прибавяме млякото и ванилията, и продължаваме внимателно, за да няма балончета. Сместа се изсипва върху тиквата. Пече се на водна баня за около час в предварително загрята на160 градуса фурна.  

Няма коментари: