петък, 17 юли 2015 г.

Френска селска торта


Френска селска торта



Здравейте, кулинарчовци!
Това е една от тортите, която изисква малко продукти и има неповторим меден вкус.

За блатовете:
  • 1 яйце
  • 150 гр захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 с.л. течен мед
  • 2 ч.л. сода
  • 50 гр масло
  • 400-500 гр брашно
За крема:
  • 800 гр заквасена сметана
  • 10 с.л. захар
  • 200 гр орехи

Яйцето и захарта се разбиват с миксер. Бавно се долива млякото, меда, содата и маслото. Сместа се вари около 20-25 минути на бавен огън до златисто. Използвайте по-дълбока тенджера, защото ще започне да се надига пяна. Когато се появи, просто разбъркайте енергично и ще спадне, но наблюдавайте, ако тенджерата е по-плитка. Докато сместа е топла, се пресява брашното в нея и разбърквате с лъжица. Ако продължава да лепи, добавете още малко брашно до получаването на меко тесто, което може да се меси. Разделете го на 6 топки (или 5), за блатовете са нужни 5, аз отделям още една, която препичам и използвам за украса.
Използвам 2 тавички с диаметър около 20см., слагам и хартия за печене. Топките се разточват по размера на тавичката, стават много тъничък блат. Пече се около 6-7 минути, на 180 градуса, предварително загрята фурна. Аз лично, пека един блат, оставям го да се охлади за няколко минути в тавичката, през това време изпичам друг във втората тавичка. 

След като блатовете са напълно изстинали, приготвяме крема. Заквасената сметана се обърква със захарта, може само с лъжица, няма нужда от миксер. Ако искате, добавете сладко и орехите вътре и сглобявайте блат - крем, докато свършат. Друг вариант - редувате блат, крем, поръсвате с орехи, по желание слагате тук-там малко сладко, а може и без него. Оставям 6-ти блат, препечен на около 8-9 минути, става твърд и се чупи. Тортата се измазва с крема. Аз използвам направен на ситно блат за отгоре, или с орехи, вместо него. Прибирате в хладилник за 3-4 часа. След 24 ще е още по-хубава, защото вкусовете се смесват и попива!



Няма коментари: