понеделник, 4 май 2015 г.

Двуцветен кекс

Двуцветен кекс




Здравейте, кулинарчовци!

 В понеделник с един бърз, но ефектен кекс. Ето и рецептата:


За бялата смес:
  • 4 белтъка
  • 4 с.л. захар 
  • 4 с.л. брашно
За жълтата смес:
  • 4 жълтъка
  • 3 цели яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 5 гр. бакпулвер
  • какао за отделянe на пластовете



Разбиват се добре белтъците и захарта на първата (бяла) смес. След което добавяте пресятото брашно. Ако сложите всичко на веднъж, няма да се получи достатъчно гъста смес.

Отделно разбивате жълтъците, яйцата, захарта и олиото. Прибавяте пресятото брашно с бакпулвера. Сместа се разделя на две части. Първата се изсипва във форма за печене. Поръсва се с какао, като трябва да внимавате да не непокрито местенце. След което се изсипва бялата смес, поръсвате по същия начин с какао. Накрая се изсипва и останалата 1/2 от жълтата смес, като по желание може да добавите в нея какао, за да стане в трети цвят.

Печете в предварително загрята фурна на 170-180 градуса, като проверявате с клечка за зъби. Отгоре по желание може да се поръси с пудра захар.





Няма коментари: