вторник, 5 май 2015 г.

"Негърче" с банан

"Негърче" с банан

 


Здравейте, кулинарчовци!
Днес направих "Негърче'' с леко подобрение - добавих банан, като вие може да пропуснете тази стъпка. 

За кекса:
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 2 с.л. какао
  • 1 есенция ром
За глазурата:
  • 30мл вода
  • 100 гр. масло
  • 2 с.л. какао
  • 6 с.л. захар

  • 1 банан
  • 1 ч.л. пудра захар
  • 1 ч.л. масло
  • кокос за поръсване
Разбиват се яйцето със захарта, добавяте олиото, млякото се разбърква със сода и се прибавя към сместа, след това пресятото брашно, какао и есенция ром. Ромът е по желание, според мен придава подходящ аромат.

Сместа се изсипва в намаслена тавичка и се пече в предварително загряда фурна на 180 градуса за около 30 минути.

След като се изпече, оставяте да изстине. Предпочитам да го нарежа на парчета, защото глазурата навлиза между тях.

През това време в тенджера се изсипват захарта, какаото, маслото и водата. От маслото взех около една ч.л., което прибавих към банана, но ако не смятате да го правите, може да оставите цялото масло. Достатъчно е сместа да заври на котлона. 

Докато чаках да заври, смесих 1 ч.л. масло с 1 ч.л. пудра захар, намачках един банан заедно с тях. Намазах кекса, като трябва да е тъничко, за да може да попие глазурата, само за аромат.

Сваляме тенджерата от котлона и докато още е топла сместа, заливаме изстиналия кекс с нея. По желание може да поръсите с кокосови стърготини.





Няма коментари: