неделя, 31 май 2015 г.

Карамелен сладкиш с банани

Карамелен сладкиш с банани



Здравейте, кулинарчовци!
Приготвих един карамелен сладкиш, който винаги се получава много изкушаващо. За разнообразие може да използвате банани, ябълки или какъвто плод прецените.

За карамела:
  • 1 ч.ч. захар
  • 125 гр. масло
  • 2-3 банана
За кекса:
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • бакпулвер
  • ванилия



Предварително нарязваме бананите на колелца и оставяме настрани. Приготвяме карамела. В тавичка се разпределя равномерно захарта, в средата слагам маслото. Карамелизира се на котлон, докато се разтопи маслото, като внимавате да не прегори захарта. Важно за приготвянето на карамел е, че не се бърка, може леко да разклащате тавичката. При готовност, сваляме от котлона и докато е горещ, нареждаме бананите плътно един до друг.

В отделен съд разбиваме яйцата със захарта до сгъстяване. Пресяваме брашното с бакпулвера и отново се разбива до еднородност. Аз добавих и ванилия за аромат.

Получената смес изсипваме върху вече подредените банани и карамела. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.

След като сладкишът се е изпекъл, го обръщаме в подходящ съд, още докато е топъл. Излиза много лесно. Оставя се да изстине.

По тавичката, ще забележите, че е останал карамел. Прибавяте 1 ч.ч. вода в нея и я слагате отново на котлона да заври, за да се разтопи карамелът.С получената течност заливате вече изстиналия сладкиш на принципа топло-студено. Оставяте го да се охлади добре и това е.


Няма коментари: