вторник, 2 юни 2015 г.

Скалички

Скалички



Здравейте, кулинарчовци!
Тази вечер приготвих един от любимите ми вкусове като дете - скалички. Те са на принципа на сладък салам, но когато са мънички, изглеждат по-примамливо...

За самия сладкиш:
  • 300 гр. чаени бисквити
  • 100 гр. орехи
  • 3 с.л. какао
  • 2-3 с.л. пудра захар
  • 125 гр. масло
  • 100-140 гр. локум
  • 50 мл. течна сладкарска сметана / прясно мляко
  • половин есенция ром
За глазурата:
  • 50 гр. шоколад
  • 50 мл. течна сметана
  • половин есенция ром
  • кокосови стърготини




Първо се обработват бисквитите - може да ги пуснете в чопър, някакъв вид кухненски робот или да ги раздробите на ръка. Аз използвах последния вариант. Добре е да няма по-големи парчета, както е например за сладкия салам. Използвам чаени бисквити, защото според мен са по-меки и попиват по-добре. Във вече готовите бисквити добавяме ситно нарязани (или минати през чопър) орехи. Ако предпочитате, може да ползвате и други ядки. Към сместа слагате какаото, пудрата захар, която е на вкус, за мен 2-3 лъжици бяха достатъчно. По желание добавете локум. Смятам, че става по-ароматно. В рецептата съм написала 100-140гр., защото мисля, че една кутийка от българския локум беше 140гр., а понеже винаги се намира кой да си вземе от него, смятаме - останали са около 100гр. Маслото може да го разтопите на водна баня, както направих аз, или да е само размекнато, но е по-трудоемко после. Сметаната се загрява и се изсипва с бисквитената смес. Тя трябва да е с консистенция, подходяща за оформяне на скаличките. Ако е твърде суха, долейте малко сметана, ако е твърде ''рядка'' - бисквити. Сметаната от цялата рецепта, може да се замени с прясно мляко. Сложих и половин есенция ром. Разбъркайте добре до еднородна смес.

В съд, аз използвах тавичка, сложете хартия за печене, оформяйте скаличките и ги нареждайте в нея. Оставете ги за около 30 минути в хладилника да стегнат.

За глазурата, загрейте сметаната на водна баня, свалете я от котлона и добавете начупения шоколад, бъркайте добре, докато стане еднородна смес, след което сложете и останалата половин есенция ром. Оставете го да поизстине и залейте скаличките, защото ако веднага започнете да заливате, ще се стича твърде много и няма да остане по тях. Върнете го в хладилника за още час. Преди сервиране, поръсете с кокосови стърготини по желание.



Няма коментари: