събота, 27 юни 2015 г.

Малинов пай

Малинов пай



Здравейте, кулинарчовци!
Направих малинов пай с какаова плънка, който когато бях готова да снимам, се оказа, че почти половината вече го няма.

За тестото:
  • 2 ч.ч. брашно
  • 120 гр. масло
  • 3 с.л. захар
  • 1 яйце
  • 2 с.л. студена вода
За плънката:
  • 4 с.л. брашно
  • 5 с.л. захар
  • 4 с.л. какао
  • 20-25 гр кокосови стърготини
  • 2 яйца
  • 50 гр. масло
  • 400 мл прясно мляко
  • 250 гр малини + 3 с.л. захар

Приготвя се класическото маслено тесто. Брашното и маслото се правят на трохи. След което се прибавя захарта, яйцето и водата, които се омесват до нелепкава смес. При нужда добавете още малко брашно. От готовото тесто отделете топка около 1/5 от цялото. По желание може още сега да разточите върху хартия за печене двете части, както правя аз, и да го приберете в хладилника за 15 минути. Диаметърът на голямата част тесто, трябва да е по-голямо от тавичката, или да успява да се ''качи'' по стените й, за да обхване плънката. Или обратно - първо в хладилник и после разточване. 

В тенджера разбърквате брашно, захар, какао, кокосови стърготини, яйцата, и добавяте малко по малко млякото като бъркате непрекъснато. Смятам, че ако какаото се замени с разтопен шоколад, ще е още по-хубаво. След което бъркането продължава на котлон. Ако спрете, ще се образуват бучки. След като започне да променя консистенцията си, добавям и маслото. Бъркате до пълно сгъстяване. Сваляте от котлона и оставяте да се охлади.

През това време вадите тестото от хладилника, слагате го в тавичка и дъното се надупчва с вилица. Отделената малка част тесто режете на ивици. Изсипвате леко охладената плънка и заглаждате равномерно. Малините се разбъркват със захарта и се подреждат над плънката. Нарязаните вече ивици тесто, се подреждат отгоре.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути.

Няма коментари: